Vstup pouze pro odborníky

Vstupujete na stránky, které jsou určeny odborníkům ve smyslu § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, v platném znění. Prohlašuji, že jsem se seznámil/a s definicí odborník dle § 2a zákona č. 40/1995 Sb. a že jsem odborníkem ve smyslu této definice. Potvrzuji, že jsem se seznámil s riziky, jimž se jiná osoba než odborník, vystavuje, pokud vstoupí na stránky určené převážně pro odborníky.

Enterální výživa u dětí

Jedním z nejdůležitějších předpokladů správného vývoje, růstu, rozvoje fyzického a psychického zdraví je správná výživa. Výživa poskytuje organismu dítěte stavební látky, je zdrojem energie pro fyziologické funkce organismu a je velmi důležitá pro správné fungování metabolismu. U dětí jsou energetické a nutriční nároky v některých obdobích života vyšší v porovnání s dospělými pacienty, zejména v závislosti na věku, hmotnosti, vývojovém období a na probíhajícím onemocnění. 

Časná podvýživa může vést k rozvoji mnoha chronických onemocnění. Kompletní a přiměřená výživa je součástí léčebného režimu a je důležitá nejen pro překonání onemocnění, ale i pro zlepšení subjektivního stavu pacienta. Dobrý nutriční stav je začátkem prevence a léčby onemocnění.

Enterální výživa (EV) je nutričně definovaná strava určená k dosažení a udržení přiměřeného stavu výživy u dětí, které mají alespoň částečně zachovanou funkci gastrointestinálního traktu. Obsahuje ve vyváženém poměru všechny důležité výživové složky v přesně definovaném poměru tak, aby splňovala potřeby organismu. Enterální výživa může být ve formě tekutých nebo práškových přípravků, které může pacient popíjet nebo jsou mu podávány prostřednictvím zavedené sondy přímo do žaludku nebo tenkého střeva. Rozhodnutí o způsobu podání enterální výživy závisí na povaze onemocnění a jeho předpokládaném vývoji. Enterální výživa může pomoci při řešení malnutrice a při rekonvalescenci dětských pacientů s nutriční nerovnováhou nebo speciálními nutričními potřebami.

Více se dozvíte ve článku níže.



MATERIÁL JE URČEN POUZE PRO ODBORNOU VEŘEJNOST – NENÍ URČEN PRO PACIENTY, ANI ŠIROKOU VEŘEJNOST.02/2022. BF312670

Ke stažení
PDF
Enterální výživa_MUDr. Jana Kosnáčová896.98 KB
Odběr novinek Nutricia Odběr novinek

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů.

Napište nám