Vstup pouze pro odborníky

Vstupujete na stránky, které jsou určeny odborníkům ve smyslu § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, v platném znění. Prohlašuji, že jsem se seznámil/a s definicí odborník dle § 2a zákona č. 40/1995 Sb. a že jsem odborníkem ve smyslu této definice. Potvrzuji, že jsem se seznámil s riziky, jimž se jiná osoba než odborník, vystavuje, pokud vstoupí na stránky určené převážně pro odborníky.

Péče o onkologického pacienta: proč je výživa důležitá?

Dobrý nutriční stav je klíčovým faktorem ovlivňujícím odpověď na onkologickou léčbu, míru komplikací a kvalitu života pacienta. Nutriční podpora by měla být neoddělitelnou součástí péče o onkologického pacienta.1

Prevalence malnutrice u onkologických pacientů1

Následky malnutrice u onkologických pacientů1

Výhody nutriční podpory u onkologických pacientů1

Doporučení ESPEN pro onkologické pacienty:2

  • všichni onkologičtí pacienti by měli být pravidelně vyšetřeni na výskyt anebo riziko podvýživy
  • podvýživa a ztráta svalové hmoty jsou u onkologických pacientů časté a mají negativní vliv na klinický výsledek
  • zvýšený příjem bílkovin podporuje anabolismus svalové hmoty
  • doporučuje se doplnit stravu o přípravky klinické výživy k popíjení s vysokým obsahem bílkovin a energie
  • doporučená denní dávka bílkovin pro onkologické pacienty je 1,0 až 1,5 g/kg/den
  • doporučená denní dávka energie se pohybuje mezi 25 a 30 kcal/kg/den

Další informace a materiály pro praxi:

Další informace a materiály pro praxi naleznete také na stránkách České onkologické společnosti

Dotazník hodnocení nutričního rizika PSNPO


Zdroje:

1. MNI - Cancer care, why nutrition matters (infographic)
2. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients

Odběr novinek Nutricia Odběr novinek

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů.

Napište nám