Vstupujete na stránky, které jsou určeny odborníkům ve smyslu § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, v platném znění. Prohlašuji, že jsem se seznámil/a s definicí odborník dle § 2a zákona č. 40/1995 Sb. a že jsem odborníkem ve smyslu této definice. Potvrzuji, že jsem se seznámil s riziky, jimž se jiná osoba než odborník, vystavuje, pokud vstoupí na stránky určené převážně pro odborníky.
Ročně v České republice přibude 87 000 pacientů s rakovinou, přičemž nejčastěji se vyskytují případy nádoru tlustého střeva a konečníku, plic, prostaty a prsu. Velký vliv na průběh onemocnění a léčby má přitom nutričně bohatá výživa, která hraje klíčovou roli při prevenci podvýživy a zlepšení tolerance léčby.
„Podvýživa a neplánovaná ztráta hmotnosti jsou častým průvodním jevem onkologických onemocnění. Udržení správné výživy může významně zlepšit toleranci léčby, snížit riziko komplikací a zlepšit kvalitu života pacientů.“ říká Mgr. et MUDr. Petra Beran Holečková, Ph.D., MBA.
Jedním z příznaků rakoviny může být rychlé neplánované hubnutí. Podvýživa může být také vážným průvodním jevem rakoviny a nesmíme ji podceňovat. Malnutricí čili podvýživou, trpí u některých diagnóz téměř 50 % pacientů v pokročilém stádiu onemocnění. Protože ztráta hmotnosti může negativně ovlivnit pacientovu schopnost tolerovat onkologickou léčbu, přístup pacienta k nutričně bohaté výživě je klíčový. Především úbytek svalové hmoty má vliv na vyšší toxicitu a nežádoucí účinky léčby, vyšší pravděpodobnost potřeby snížit nebo upravovat terapeutickou dávku nebo dokonce předčasně léčbu ukončit. Odborníci se shodují, že podvýživa má negativní vliv na léčbu a průběh onemocnění a až 20 % pacientů s rakovinou umírá právě na podvýživu, a ne na onkologické onemocnění.
V spolupráci s lékaři v nutričních ambulancích a ambulantními onkology sme realizovali v roce 2023 v České republice a na Slovensku studii se 776 pacienty podstupujícími aktivní onkologickou léčbu. Pacienti po dobu 3 měsíců při léčbě a běžné stravě zároveň denně přijímali 2 lahvičky Forticare Advanced - vysokoenergetické enterální výživy s vysokým obsahem bílkovin, vitamínu D a omega 3 mastných kyselin.
Výsledky studie prokázaly stabilizaci hmotnosti pacientů, resp. hmotnost u pacientů vzrostla v průměru o 1 kg. Mgr. et MUDr. Petra Beran Holečková, Ph.D., MBA., která byla garantkou studie, vysvětluje: „Součástí studie byly také testy, které zkoumaly zlepšení fyzické zdatnosti pacientů. Měřili jsme například sílu stisku nedominantní ruky pomocí dynamometru nebo jsme pacienty testovali opakovaným vstáváním a sedáním na židli po dobu 30 vteřin. V obou případech došlo k signifikantnímu zlepšení fyzické výkonnosti. Po 3 měsících o 20 % více pacientů uvedlo, že by zvládli dvacetiminutovou procházku, a naopak o 41 % méně z nich pociťovalo v uplynulém týdnu slabost.“
Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie podle kategorií, v souladu s vlastními preferencemi.
Jedná se o technické soubory, které jsou nezbytné ke správnému chování našich webových stránek a všech jejich funkcí. Používají se mimo jiné k ukládání produktů v nákupním košíku, zobrazování produktů na přání, ovládání filtrů, osobního nastavení a také nastavení souhlasu s uživáním cookies. Pro tyto cookies není zapotřebí Váš souhlas a není možné jej ani odebrat.
Tyto cookies nám umožňují měřit výkonnost našich webových stránek a našich online kampaní. S jejich pomocí zjišťujeme počet návštěv, zdroj návštěv a další parametry. Shromážděné údaje zjišťujeme v agregované podobě, která nám neumožňuje údaje dohledat ke konkrétnímu uživateli. Pokud tyto cookies deaktivujete, nebudeme moci analyzovat výkonnost našich webových stránek a optimalizovat je pro co nejsnažší užívání.
Tyto cookies nám umožňují lépe cílit a vyhodnocovat marketingové kampaně.