Vstup pouze pro odborníky

Vstupujete na stránky, které jsou určeny odborníkům ve smyslu § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, v platném znění. Prohlašuji, že jsem se seznámil/a s definicí odborník dle § 2a zákona č. 40/1995 Sb. a že jsem odborníkem ve smyslu této definice. Potvrzuji, že jsem se seznámil s riziky, jimž se jiná osoba než odborník, vystavuje, pokud vstoupí na stránky určené převážně pro odborníky.

Význam nutriční intervence u pacientů s rakovinou hlavy a krku

V březnu byla v časopise Pathology and Oncology Research publikována zajímavá studie, která se zaměřila na význam nutriční intervence (NI) u pacientů s rakovinou hlavy a krku (HNC). Hlavním cílem bylo shromáždit data o využití nutriční intervence u těchto pacientů a zkoumat souvislost mezi přežitím a délkou nepřerušené (trvalé) nutriční intervence.

Data byla získána z elektronických zdravotnických záznamů Fondu maďarského národního zdravotního pojištění. Byla analyzována data 38 675 pacientů s HNC z období 2012 až 2021.

Během sledovaného období z celkového počtu 26 253 nově diagnostikovaných pacientů (≥ 18 let) obdrželo NI 16 871 (64 %) pacientů. Pacienti byli rozděleni do tří skupin podle trvání NI (1 – 3; 4 – 6; ≥ 7 měsíců). Porovnáním těchto skupin bylo zjištěno, že pacienti, kteří dostávali dlouhodobou (≥ 7 měsíců) NI, měli významně delší celkové přežití (p < 0,0001) než ti, kteří dostávali NI po kratší dobu, a to jak v případě lokálně pokročilých, tak i u recidivujících/metastatických případů.

Hlavním závěrem studie je potvrzení pozitivní korelace mezi trváním NI a celkovým přežitím u pacientů s HNC, u kterých trvala nutriční intervence několik měsíců. To zdůrazňuje odpovědnost odborníků během léčby pacienta začít s NI co nejdříve a pokračovat v jejím používání tak dlouho, jak to je pro pacienty prospěšné.

Celou studii si můžete přečíst ZDE 

 

Odběr novinek Nutricia Odběr novinek

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů.

Napište nám